Záborszky Pince
1222 Budapest, Nagytétényi út 24-26.
Tel: 227-00-70, Fax: 226-73-71
zaborszky@zaborszky.co.hu
A Budafoki Borskanzen tagja.
A budafoki borászat rövid története
A terület borászati hagyományai a római időkig nyúlik vissza, mivel a szőlővel betelepített hegyfokot a rómaiak Promontoriumnak hívták. Promontoron már az Árpád- és vegyesházbeli királyok idején is termesztettek szőlőt, mely az itt élő lakosság egyik fő megélhetési forrásává vált. Különösen a budai vörösbor állt nagy hírben.

A mai budafok története azonban akkor kezdődött el igazán, amikor I. Lipót császár elindította a birtokrendezést és az idegen ajkúak betelepítését. A legnagyobb arányú betelepítés Savoyai Jenő nevéhez fűződik, aki Németországból, illetve Ausztriából hívott be telepeseket 1712-ben. A betelepülő németek a magyarokkal és rácokkal szemben előnyöket élveztek: akik Promontoron szőlőt telepítettek azok hét évig minden földesúri teher alól mentességet élveztek. 

Az egykori Pest, Buda, Óbuda szőlő és bortermelő vidékként, országos terményvásáraikről messze híres, központi fekvésű városok voltak. Múlt század végi nagyvárosi fejlődés és az 1880-as években fellépő szőlőgyökértetű (filoxéria) óriási pusztítása minimálisra csökkentette a bortermelést. Budapest a magyar élelmiszer és feldolgozóipar központja lett, világvárossá növekedett a század fordulóra. Az építkezéseihez használt kvarchomokkövet - melyből a Parlament és a Vajdahunyadvára is épült - Budafokon bányászták ki. Ezek a bányászatból keletkezett üregek jelentették az alapját Budafok, mintegy 100 km hosszú mészkőbe vájt és löszbe fúrt pincéinek. A főváros Közép-Európa borkereskedelmének központja lett. A századfordulón több mint 300 pince volt Budafokon, melyhez pezsgőgyártás, konyaklepárlás és más szeszipari termékek gyártása társult. A Törley-pezsgőgyár megjelenését (1882) a Francois- (1886), majd több rövidebb életű pezsgőgyár követte. A Czuba-Durozier konyakgyár 1884-ben kezdett működni. 1901-ben Darányi Ignác földművelésügyi miniszter rendelete alapján megalakult Budafokon a Magyar Királyi Pincemesteri Tanfolyam, a mai BCE Soós István Borászati Szakközépiskola elődje, amely a mai napig az ország egyetlen borászati technikuma. 1987-ben Budafok megkapta a "Szőlő és bor nemzetközi városa" kitüntető címet. A nemzetközi borásztársadalom ezzel is fejet hajtott Budafok borászati jelentősége előtt.