Záborszky Pince
1222 Budapest, Nagytétényi út 24-26.
Tel: 227-00-70, Fax: 226-73-71
zaborszky@zaborszky.co.hu
A Budafoki Borskanzen tagja.
Klauzál Gábor emlékhordó avatása
Mit rejt a hordó mélye? Ha jó a hordó, akkor főleg bort. Ha azonban nem használják, elöregszik és már nem alkalmas jó minőségű borok befogadására. Hasztalanná így sem válik, díszhordóként időtlen-időkig elszolgálhat még.
A budafoki pincékben több száz üres hordó található, és ezek közül számosat különböző faragott jelenetek, arcképek, címerek díszítenek.
Klauzál Gábor kötődése a szőlőműveléshez, a borászathoz és a pincékhez adta az ötletet a Klauzál Gábor Társaság tagjainak, hogy 2008 őszén, a borfesztivál idején, egy jeles pincében elhelyezze névadója képmását. Hogy miért ekkor? Azért, mert megint olyan jeles évfordulót ünnepelhettünk, amire érdemes emlékeztetni az utókort, hiszen 150 éve, 1858-ban nyitotta meg Klauzál Gábor kistétényi faiskoláját.

Géczi Gábor és Andrási Anna tagtársainktól származó gondolatot a Társaság felkarolta, mely ötlet a befogadó Békési Imre pincegazdának is megtetszett. Az Ő felajánlása nyomán a Záborszky Pince főfolyosóján található hordósorban egy szép kiállású 25hl-es hordót szemelt ki a Klauzál Gábor képének megfaragtatásához összeállt alkalmi hordóbizottság. A vállalkozás költségeinek nagyobbik részét az Egyesület állta, míg a fennmaradó hányadot a társaság tagjai egyéni adományaikkal egészítették ki.
A kép alapjául szolgáló rajz Huber József, kiváló helyi szobrász alkotása, aki vázlatait térítésmentesen ajánlotta fel a Társaságnak. A tölgyfából készült Klauzál-portrét végül Gudricza István faszobrász faragta ki, kinek munkái számos budafoki pincében megtalálhatók.
Folytatás...